Kan depresjon påvirke hjernen fysisk?

  • Daniel Chandler
  • 0
  • 5170
  • 28

Selv om det virker som om depresjon er en tydelig emosjonell tilstand som bare endrer humør og følelser, kan de som lider av det også lide fysiske og kjemiske endringer i hjernen som kan påvirke ikke bare mental helse, men også resten av kroppen.

Dette er et mer utbredt globalt problem enn du tror. I følge Verdens helseorganisasjon, over 300 millioner mennesker lider av depresjon over hele verden. Gjennomsnittlig 800 000 mennesker begår selvmord hvert år på grunn av depresjon. I tillegg er denne tilstanden den ledende dødsårsaken blant unge i alderen 15-29 år..

Depresjon er ikke en forbigående følelsesmessig forandring. Endringene den gjør i hjernen gjør det vanskelig å kontrollere for de som lider av det.. Av denne grunn er det viktig å gjenkjenne den og behandle den med en ekspert i stedet for å tro at det er en dårlig tid som vil forsvinne på egen hånd..

Hvordan depresjon kan påvirke hjernen fysisk??

Tre deler av hjernen er direkte påvirket av depresjon: hippocampus, amygdala og prefrontal cortex. La oss deretter se nærmere på dem..

1. Hippocampal krympning

Hippocampus er i den sentrale regionen av hjernen. Det er ansvarlig for å lagre minne og regulere kortisolproduksjon, kjent som stress- og lykkehormonet..

Når vi lider av fysisk eller psykisk stress, inkludert stress fra depresjon, slipper kroppen kortisol for å prøve å minimere effekten av stress. Men, når kortisolnivået er for høyt, oppstår en kjemisk ubalanse. Som et resultat avtar neuronproduksjonen og hippocampus krymper.

Les mer: Hvordan håndtere stress ordentlig

2. Krymping av den prefrontale cortex

Ligger i den fremre delen av hjernen, den prefrontale cortex er ansvarlig for å regulere følelser og skape minner. Den prefrontale cortex kan også krympe på grunn av overflødig kortisol. Mangelen på empati ved postpartum depresjon antas å være utløst av denne grunn..

3. Depresjon kan fysisk påvirke hjernen og forårsake betennelse i mandelen i hjernen.

Den cerebrale amygdala er lokalisert i den temporale loben i den nedre sentrale delen av hjernen. Dens funksjon er regulere følelser som glede, lykke, frykt, blant andre.

Overskudd av kortisol påvirker det også ved å tenne det og gjøre det mer aktivt., noe som forårsaker søvnvansker og også unormale atferdsmønstre. Å være mer aktiv får også andre deler av kroppen til å frigjøre mer hormoner enn normalt og føre til andre helsemessige komplikasjoner..

4. Mangel på oksygenering

I tillegg til de direkte endringene som depresjon gir i hjernen, påvirker andre endringer indirekte hjernens funksjon. Det er studier som viser at kroppen får mindre oksygen i perioder med depresjon. Hvorvidt dette skyldes endringer i pustemønster eller en annen årsak vites ikke..

Cellene i kroppen påvirkes vanligvis av oksygenreduksjon. Spesielt, hjerneceller kan bli skadet eller dø.

Les også: 6 anbefalte vaner for å regenerere nevroner

Hvilke effekter har disse endringene på helsen?

Disse hjerneendringene skjer ikke umiddelbart. De er faktisk et produkt av den fortsatte virkningen av depresjon.. Studier antyder at reduksjonen av hypothalamus og prefrontal cortex tar mellom 8 og 10 måneder å manifestere.

Dr. Thomas Frodl, forsker ved Magdeburg sykehus i Tyskland, gjennomførte en tre års oppfølging med pasienter som hadde depresjon for å bevise at over tid øker de fysiske endringene i hjernen.

Noen av konsekvensene som de fysiske og kjemiske endringene som depresjon gir i hjernen, er som følger:

  • For det første hukommelsestap.
  • Også redusert nevrotransmitterfunksjon.
  • I tillegg stagnasjon av hjerneutvikling.
  • I tillegg nedsatt læringsevne.
  • På den annen side kognitive problemer.
  • Også konsentrasjonsproblemer.
  • I tillegg endringer i humør.
  • I tillegg mangel på empati med andre.
  • Vanskeligheter med å sove.
  • Endelig tretthet.

Hvordan behandle effekten av depresjon på hjernen?

Vitenskapelige studier antyder at den kjemiske ubalansen som produseres av overflødig kortisol og andre kroppskjemikalier er en viktig årsak til emosjonelle og fysiske forandringer i hjernen..

Av denne grunn, behandlinger er rettet mot å regulere produksjonen av hormoner som kortisol og serotonin, enten med hemmende medisiner eller med terapi.

Forskning viser at psykoterapi hjelper til med å endre hjernestrukturen og bekjempe symptomene på depresjon. Dette er grunnen til profesjonell hjelp bør søkes når det er mistanke om depresjon..

I tillegg er det også andre handlinger en person med depresjon kan gjøre på egen hånd for å forbedre hjerneaktiviteten og bekjempe depresjon..

  • Først kontroller stress.
  • Tren også.
  • Spis også sunt.
  • Også sove godt.
  • Endelig unngå alkohol og narkotika.

Kort fortalt er depresjon en lidelse som går utover endringer i humøret. Selv om det ikke ved første øyekast, kan depresjon påvirke hjernen fysisk og kan forstyrre den generelle trivselen..

10 tips for å leve i fysisk og mental balanse



Ingen har kommentert denne artikkelen ennå.

Et magasin om gode vaner og helse.
Lær hvordan du utvikler gode vaner og gir opp dårlige. Lær hvordan du kan ta vare på helsen din og bli lykkelig.