Forskjellen mellom senil demens og Alzheimers

  • Thomas Davis
  • 0
  • 1813
  • 87

Senil demens og Alzheimers sykdom er forskjellige patologier. Det er imidlertid sant at demens i begge tilfeller forekommer. Men hva er demens?

Demens er definert som en nedgang i intellektuelt nivå sammenlignet med tidligere kunnskapsnivå. I løpet av dette forverres de høyeste funksjonene. Dermed går oppmerksomheten, konsentrasjonen og minnekapasiteten tapt. Språkforståelse og uttrykk, matematiske ferdigheter og psykomotorisk koordinering går også tapt..

Andre overordnede funksjoner som er berørt under demens er oppgaveplanlegging og utførelse, og utmattelsesmotstand. Dømmelse, vilje, abstrakt tenking, affektiv regulering og impulskontroll påvirkes også..

Det er flere mulige årsaker til demens. Blant dem er Alzheimers, vaskulære sykdommer og andre sykdommer i sentralnervesystemet.

Senil demens og Alzheimers sykdom

Deretter vil vi definere disse to patologiene for å tydeliggjøre skillet mellom dem..

Senil-demens

De kalles senil demens de demens som vises hos eldre. Det er virkelig ikke en konkret sykdom. I følge Alzheimers Association, Det er et sett med symptomer, inkludert hukommelseshemming og andre resonneringsevner. Disse symptomene er alvorlige nok til å forstyrre hverdagen..

Det vil si at senil demens kan referere til alle typer demens. Som sådan kan det være forårsaket av forskjellige sykdommer. Altså en senil demens kan tilsvare Alzheimers sykdom, en vaskulær sykdom eller en sykdom i sentralnervesystemet.

Sagrario Manzano koordinerer studiegruppen for atferd og demens i det spanske nevrologiforeningen. I følge denne legen er bruken av begrepet senil demens feil. Det er fordi demens kan påvirke mennesker i alle aldre..

Du kan være interessert i: 12 år gammel jente lager app for å kommunisere med bestemoren sin med Alzheimers

Alzheimers sykdom

Alzheimers sykdom er en annen type demens. Imidlertid er dens etiologi godt identifisert. Det er preget av tap av nevroner, med påfølgende tap av synaptisk tetthet (synapse refererer til forbindelsen mellom to nevroner). I tillegg blir forskjellige stoffer, så som amyloidmateriale, avsatt i nervevevet..

Det er også endringer i nevrotransmittere, og hjernebarkens atrofier.

Forskjeller mellom senil demens og Alzheimers sykdom

Lesjon beliggenhet

Alzheimers sykdom er kortikal demens. Dermed er det hjernens grå materie som blir påvirket. Derfor påvirkes funksjonene kontrollert av grått stoff (cortex). Dette er grunnleggende skjønn, hukommelse, språk, oppmerksomhet og konsentrasjon..

Senil demens kan være kortikalt eller subkortikalt. I tillegg til å påvirke de ovennevnte funksjonene, kan funksjonene som styres av det subkortikale hjernelaget således bli påvirket. Disse inkluderer psykomotoriske ferdigheter, affektiv dysregulering, langsomhet, apati og hukommelsestap. I tillegg er to omstendigheter karakteristiske for subkortikal demens:

  • Apraxias: Tap av evnen til å utføre riktige bevegelser.
  • Agnosias: Tap av evne til å gjenkjenne stimuli.

Det er imidlertid bemerkelsesverdig at praktisk talt alle demens blir blandet til når de utvikler seg.

Oppdag også: Kraftig gurkemeie, kanel og honningdrikk for å stimulere hjernen din

Rammeprogresjon

Det kliniske bildet av Alzheimers sykdom utvikler seg i omtrent 5 til 10 år.. Det utvikler seg i trinn. Den første viser en reduksjon i utmattelsesstyrke og tilpasningsevne i ekstraordinære aktiviteter. Liten glemsomhet og fornektelse av sykdom dukker også opp, men også bekymring og angst.

I løpet av den andre fasen er det problemer med å tilpasse seg ekstraordinære oppgaver. Dette skjer også med tap av oppmerksomhet, konsentrasjon og hukommelse og depressive symptomer..

I den tredje fasen er det en reduksjon i evnen til å tilpasse seg vanlige oppgaver. I tillegg oppleves affektiv dysregulering. I fjerde trinn er evnen til å tilpasse seg ordinære oppgaver allerede alvorlig svekket. Personen er ikke klar over sin sykdom og endrer personlighet.

Det femte trinnet oppleves med allerede veldig alvorlig kognitiv svikt. endelig, i sjette trinn gjenkjenner pasienten ikke lenger sine pårørende og er helt avhengig.

På den annen side, vaskulære demens utvikler seg pga forbigående iskemiske ulykker (AIT). Dette betyr at skader er kumulative, og evolusjonen skjer i sprang. Brå reduksjoner i høyere funksjoner forekommer, fulgt av stabiliseringer..

Andre demens skyldes mer spesifikke nervesystemlidelser. Dermed vil din kliniske tilstand adlyde en spesifikk sykdom..

Alzheimers sykdom er en langsomt utviklende sykdom. Senil demens kan imidlertid utvikle seg:

  • Gradvis: Hvis senil demens er Alzheimers.
  • I hæler: hvis senil demens er vaskulær type.
  • I henhold til spesifikke sykdommer i nervesystemet.

epidemiologi

Endelig påvirker Alzheimers demens flere kvinner. Senil demens vil imidlertid påvirke menn mer hvis årsaken er vaskulær..

Ikke-Alzheimers demenstyper



Ingen har kommentert denne artikkelen ennå.

Et magasin om gode vaner og helse.
Lær hvordan du utvikler gode vaner og gir opp dårlige. Lær hvordan du kan ta vare på helsen din og bli lykkelig.